publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Riportkönyv az LMBTQ közösség – a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek – kívülről titokzatosnak tűnő világáról.

Ad Librum Kiadó, 2022.

400 oldal 165x235 mm 661 gr. 3990 Ft ISBN 978-615-5014-94-9

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (2990 Ft!)BooklineLibriLíraBook24

Ebook: eKönyv.hudiBookGoogle Könyvek

L. Murányi László: A szivárvány árnyéka

Olvasson bele! Google Books Vélemények: Moly

E riportkönyv olvasója a legkülönbözőbb sorsokkal és álláspontokkal ismerkedhet meg. Részt vehet a melegek sétáján a Nemzeti Sírkertben, meghallgathatja Kórász Krisztián pszichiátert és Csányi Vilmos etológust a szexuális identitások kialakulásáról, betekinthet a keresztény melegek közösségének életébe, és megismerheti Mészáros György egyetemi docens, hajdani szalézi szerzetes történetét. Sőt, a szerző megszólaltatta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselőit és Budaházy Eddát is arról, mit gondolnak az LMBTQ-világról. A kötetet záró interjúkban Oláh Ibolya, Nádasdy Ádám, Gallusz Nikolett és Czeizel Gábor mesél a saját életéről.

A szerző ajánlása:

Ez a könyv egy különös hangulatú, nagy utazás krónikája a szexuális és nemi kisebbségek – melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek – világába. Egy olyan világba, amely a többségünk számára ismeretlen, titokzatos. Úgy indultam el ezen az úton, hogy semmit sem tudtam azokról az emberekről, akikkel aztán útközben találkoztam, helyette magammal cipeltem azokat a kisebb-nagyobb előítéleteket és sztereotípiákat, amelyek erősen megterhelik a heteroszexuális többség és az LMBTQ-kisebbség viszonyát.

Hamar rá kellett azonban jönnöm, hogy nincs két külön világ, mi magunk építünk közénk képzeletbeli falakat vaskos előítélet-téglákból. Hús-vér embereket találtam, akik ugyanúgy élnek, dolgoznak, szeretnek, éreznek, mint mi, heterók. Ezzel a könyvvel szeretném kézen fogni és magammal vinni az olvasót erre az útra, az LMBTQ távolinak látszó, ismeretlen, de végtelenül emberi világába.

Tartalomjegyzék

I. FEJEZET – „MELEG VAGYOK”

Hogyan kezdődik?

Nem betegség

Előtérben a Háttér

Hit, vallás, homoszexualitás

Egy kisközösség a nagynak pótlására

Isteni vagy emberi parancs?

Egy szerzetes pap, aki nem vállalta

II. FEJEZET – „LESZBIKUS VAGYOK”

Leszbosz szigetének lányai

A család, ami felemel, és ami eltaszít

A szivárvány színei

A természet furcsa játéka?

III. FEJEZET – „BISZEXUÁLIS VAGYOK”

Áldás vagy sorsverés?

„Ki vagyok én, hogy ítélkezzem?”

A barikád túloldalán

Érzékenyítés – de mire és hogyan?

IV. FEJEZET – A SORS FURCSA JÁTÉKAI

A boldogság nyomában

A természet tévedései

Genderisták pedig nincsenek

A „mások” között is mások

Elvira és Tamara

V. FEJEZET – ISMERŐS ARCOK – ISMERŐS SORSOK

„Imádok szeretni, és imádom, ha szeretnek” (Oláh Ibolya)

„Kötelességemnek érzem beszélni róla” (Nádasdy Ádám)

„A szövetség, amelyre vágytam” (Gallusz Nikolett)

„Szerencsés vagyok, hogy így alakult az életem” (Czeizel Gábor)


E-könyvben is sok helyen kapható: Bookline, Libri, Líra, Book24, Google Play Books (Android), Apple Books, ekönyv.hu, Álomgyár stb.


TÁMOGASD A MERÉSZ RIPORTKÖNYVEKET, VÁSÁROLJ A KIADÓTÓL!

A kiadó hasonló könyvei:

Hírek a könyvről

[2022.03.23.] Találkozó Gallusz Nikolett művésznővel

L. Murányi László, A szivárvány árnyékában szerzője visszatért egy másik interjúalanyához, Gallusz Nikolett színész-énekesnőhöz is.

Feltette neki a könyv kiadása óta felmerült kérdést: önmagát heteroszexuálisként meghatározó emberként miként rakta rendbe magában, hogy nőként egy nőben találta meg azt a társat, akit - amolyan „szövetségest” – fiatalon elképzelt magának.

A művésznő ezt válaszolta: „… vallom, amit a pszichológia és a mentálhigiéné is mond: amit érzel, azt sem elnyomni, sem átalakítani nem lehet. A döntő ugyanis mindig az: hogyan érzem magam. Azt vettem észre, és a környezetem is azt jelezte vissza, hogy ezzel a kapcsolattal nagy-nagy béke, nyugalom és boldogság szállt rám ahhoz képest, amilyen zaklatott, meg nem értett voltam előtte. … Ha egy nő egy párkapcsolatban nőnek érezheti magát, ha megélheti az érzékiséget, akkor már nem lesz az akadály, hogy milyen nemű a másik. Mert már minden annyira jó, hogy ezen az egy buktatón átlendül az ember. Van, hogy kreativitással, van, hogy lemondásokkal, mint ahogy az életben sok más dologban, és akár egy heteroszexuális kapcsolatban is. Számomra egy misztérium, egy csoda az, amiben élek. Nincs olyan nap, hogy ne telnék meg hálával, amiért ebben az életben megadatott nekem ez a fajta nemes összetartozás, amire annyira vágytam.”

Kép a művésznőről a könyvvel

[2022.03.20.] Könyvbemutató Pécsen a Nappaliban

L. Murányi László A szivárvány árnyéka című riportkönyvének első bemutatója Pécsen zajlott. Az eseményt a Pécs Pride szervezője, a Diverse Youth Network (Változatos Ifjúság Hálózat) szervezte, a városban közismert Nappali nevű helyen. A házigazdák ez alkalommal jelentették be hivatalosan az idei Pride-hét őszi időpontját is.

A jól sikerült beszélgetést Pap Luca, a hálózat tagja vezette. A szerző vendégeként vett részt Kövesi Györgyi, a Labrisz Egyesület tagja, a Melegség és megismerés program koordinátora is. A bemutató közönségét fiatalok alkották, „heterók” és LMBTQ-érintettek vegyesen.

Kép a rendezvényről

[2022.03.16.] A kulturcafe.hu ajánlója

Minden, amit az LMBTQ-világról tudni szeretnénk címmel olvasható könyvajánló a kulturcafe.hu oldalon A szivárvány árnyékáról.

[2022.03.16.] Czeizel Gábor rendező és A szivárvány árnyéka

Ez egy nagyon érzékeny könyv. És okos is. Kíváncsi, empatikus, kívülálló rácsodálkozás arra, amit mi is így gondolunk: nincs (nagy) különbség. Heteró-meleg = kisebb különbség, mint ami heteró-heteró vagy meleg-meleg élet között lehet. Vagyis ugyanolyan – vagy teljesen más. Mint bárki élete.

Ezeket a gondolatokat Czeizel Gábor rendező fogalmazta meg A szivárvány árnyéka című könyvéről.

[2022.03.02.] L. Murányi László a Tilosban

A szivárvány árnyékában szerzője 17 órától a Tilos Rádió (FM 90.3) vendége volt, ahol Pálfi Balázs kérdezte a könyvről.

[2022.03.02.] Megjelent A szivárvány árnyékában

Megérkeztek a nyomdából a példányok, amelyek rögtön eljutottak a Librihez, Lírához és a könyvtárellátóhoz. Az e-könyv változat már kapható pl. a Librinél, a Bookline-on, a Líránál vagy az e-konyv.hu-n.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.